AGWTracker  SETUP  

Έχω την χαρά να σας παρουσιάσω ένα ελληνικό πρόγραμμα για το APRS  σχεδιάστηκε από τον Ρωσσόπουλο Γιώργο (SV2AGW).

Το πρόγραμμα έχει πάρα πολλές δυνατότητες και είναι πολύ φιλικό στον χρήστη .

Ας αρχίσουμε την παρουσίαση του προγράμματος .

---->   Κατεβάστε το πρόγραμμα από : http://www.elcom.gr   //   http://www.elcom.gr/sv2agw/tracker.htm   //   http://www.elcom.gr/sv2agw/inst.htm

Εδώ επίσης θα βρείτε όλα τα προγράμματα του SV2AGW ( πιστέψτε με είναι όλα ένα και ένα )

Κατεβάστε το αρχείο tracker_setup.zip για καινούργια εγκατάσταση ή το tracker_update.zip  για update .

---->   Ξεζιπάρετε το και κάντε εγκατάσταση .

---->   Τρέξτε το πρόγραμμα (AGWTracker) .

---->   Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να πάτε στο μενού Εργαλεία ==>Ρυθμίσεις    και τότε θα εμφανιστεί η καρτέλα : Ιδιότητες Προγράμματος για να μπορέσετε να σετάρετε το πρόγραμμα .Εδώ μπορείτε να σετάρετε τις πόρτες του AGW Packet Engine ( http://www.elcom.gr/sv2agw/pepro.htm   // http://www.elcom.gr/sv2agw/agwpe.htm πληροφορίες θα βρείτε και http://www.sv2bzq.gr/agw_setup.htm ) .

---->   Εάν έχετε πάνω από 1 πόρτα στο AGW Packet Engine τότε πρέπει να ενεργοποιήσετε και την ανάλογη πόρτα και στο AGWTracker      . Επίσης βάλτε το κατάλληλο PATH (RELAY - WIDE - TRACEn-n  -  WIDEn-n ) που θέλετε εσείς να ακολουθήσει το Beacon σας ,και το χρόνο Εκπομπής του. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε το Αποστολή PHG . Εδώ μπορείτε να βάλετε την Ισχύ εκπομπή σας  ( WATTS ) , το Ύψος  που βρίσκετε η κεραία σας , το Κέρδος (σε db) της κεραίας σας και ή την Κατεύθυνση (εάν είναι Κατευθυνόμενη ) που έχει ή εάν είναι VERTICAL επιλέξτε Omni.

---->   Μετά πηγαίνετε στην επιλογή ΣΤΑΘΜΟΣ  Εδώ μπορείτε να ρυθμίσετε τα προσωπικά σας στοιχεία .Μπορείτε να βάλετε το Callsing σας ( πχ  SV2BZQ ) , το Στίγμα σας [( πχ, N 40°25.16' -- E 022°36.53' ) καλό είναι να το βρείτε με ένα GPS] , ποιο κάτω βάλτε τον Τύπο του Σταθμού σας ,και ρυθμίστε κάθε πότε θέλετε να γίνετε Εκπομπή του στίγματός σας . Εάν θέλετε να ενημερώνεστε ότι αναμεταδίδεται το Beacon σας  από άλλους Σταθμούς και DIGI απλώς ενεργοποιήστε την τελευταία επιλογή .

---->   Επιλέξτε την καρτέλα  ΕΤΙΚΕΤΕΣ  Εδώ μπορείτε να ρυθμίσετε το χρώμα , τη γραμματοσειρά και γενικά ότι αφορά το ΤΕΧΤ δίπλα από τα στίγματα των Σταθμών  .

---->   Εάν ενεργοποιήσετε την τελευταία επιλογή ( Δείξε το Μπαλόνι ιδιοτήτων ....) τότε όταν πηγαίνετε επάνω σε έναν σταθμό το βέλος του ποντικιού σας  (χωρίς να κάνετε κλικ απλώς το αφήνετε εκεί) τότε θα παίρνετε όλες τις πληροφορίες του Σταθμού που επιλέξατε με μια αναδυόμενη καρτέλα .

---->   Επιλέξτε το Μετεωρολογικές Ετικέτες    Εδώ μπορείτε να ρυθμίσετε το πως θα βλέπετε τα στοιχειά ενός Μετεωρολογικού Σταθμού ( WX ) μεταξύ Κανονικής Απεικόνισης  ή Απεικόνισης Συνθηκών Καιρού .............δηλαδή στην πρώτη περίπτωση δίπλα στο σηματάκι WX  του σταθμού απλώς θα βάλει το Callsing του και θα πρέπει να κάνουμε διπλό κλικ επάνω του για να πάρουμε τις πληροφορίες του 

---->   Πατώντας την επιλογή <<Λίγο  βλέπουμε αυτή την μορφή    Εάν πατήσουμε πάλι το Περισσότερα>> επιστέφουμε πίσω . Επίσης με τα Βελάκια μπορούμε να δούμε το ιστορικό του WX Σταθμού αλλά φυσικά για όση ώρα έχουμε εμείς ανοιχτό το πρόγραμμα .

---->   Εάν πατήσουμε το κουμπί Γραφήματα μπορούμε να επιλέξουμε να δούμε γραφήματα μεταξύ Θερμοκρασίας , Πίεσης , Υγρασίας , Ανέμου και Βροχής (πάντα φυσικά όση ώρα είναι ανοικτό το πρόγραμμα μας αλλά φυσικά και ο ίδιος ο Σταθμός )     

---->   Στη δεύτερη περίπτωση (Απεικόνιση Συνθηκών Καιρού)  δίπλα στο Callsing του WX Σταθμού προσθέτει και τα Μετεωρολογικά στοιχεία του Σταθμού που έχουμε επιλέξει .

---->   Φυσικά εάν δεν θέλετε να κάνετε τίποτα από όλα αυτά , απλώς πάνω στο χάρτη εκεί που είναι το στίγμα του Σταθμού ακουμπήστε το βελάκι από το mouse σας και τότε θα πάρετε όλα τα στοιχειά σε αναδυόμενη καρτέλα  . Για έναν απλό σταθμό (όχι WX ) κάνοντας διπλό κλικ επάνω στο στίγμα του παίρνετε την ακόλουθη καρτέλα ή απλώς πάνω στο χάρτη εκεί που είναι το στίγμα του Σταθμού ακουμπήστε το βελάκι από το mouse σας

---->   Επιστρέφουμε όμως πάλι στην καρτέλα Ιδιότητες Προγράμματος και επιλέγουμε Μονάδες Μέτρησης  Εδώ ρυθμίζουμε τις Μονάδες Μέτρησης που θέλουμε εμείς να βλέπουμε σε έναν WX Σταθμό.

---->   Επιλέγουμε την καρτέλα Packet Engine   Εδώ ρυθμίζουμε την πόρτα και το όνομα του υπολογιστή που τρέχει το AGW Packet Engine και το που θα πάει το AGWTracker για να "" κουμπώσουν "" (εάν δεν έχετε πειράξει τίποτα στο AGW Packet Engine τότε δεν χρειάζεται να ρυθμίσετε τίποτα σε αυτήν την καρτέλα , αγνοήστε την ) .

---->   Στην καρτέλα Monitor ρυθμίζουμε το Χρώμα και την Γραμματοσειρά που βλέπουμε στην καρτέλα αυτήν (Monitor)

---->   Εάν έχετε GPS  συνδεδεμένο με τον υπολογιστή σας , επιλέγετε την καρτέλα GPS και κάνετε τις ανάλογες ρυθμίσεις (πχ. Σειριακή πόρτα , BaudRate , το CallSing σας , το Path σας κλπ......) [ για αυτούς που θέλουν να είναι με ένα Laptop στο χέρι ( δηλαδή κινητή Σταθμοί ) ! ].

---->   Στην καρτέλα Χάρτες κάνουμε ρυθμίσεις σε Χάρτες Vector (δηλαδή Χάρτες που χρησιμοποιούμε κατά κανόνα σε GIS Συστήματα αλλά και όχι μόνο...)

---->   Εάν έχετε Μετεωρολογικό Σταθμό πηγαίνετε στην καρτέλα Μετεωρολογικός Σταθμός και κάνετε τις ανάλογες ρυθμίσεις .Εδώ να σας πω ότι το Callsing που θα βάλετε εδώ μπορεί να έχει άλλο SSID [ κατά προτίμηση  -2 (πχ SV2BZQ-2) ] από αυτό που βάλατε λίγο ποιο πάνω στην καρτέλα Σταθμός .

---->   Στην καρτέλα Διάφορα μπορείτε να κάνετε και κάποιες άλλες πολύ χρήσιμες ρυθμίσεις 

---->   Επίσης υπάρχει η καρτέλα Χάρτες Ιντερνέτ Εδώ κάνετε ρυθμίσεις για  Virtual Earth και Goggle Earth Χάρτες ( ακόμα μια πρωτοπορία του προγράμματος ) . Για όσους έχουν ADSL (κατά προτίμηση , γιατί με απλή γραμμή θα "" σέρνετε "" ) είναι το κάτι άλλο . Δεν χρειάζεστε κανέναν χάρτη σε μορφή BMP  ή GIF , απλώς πηγαίνετε στο μενού Αρχείο ===> Άνοιγμα ====> Άνοιγμα Χάρτη Goggle ή Άνοιγμα Virtual Earth  . Τότε θα σας ανοίξει μια καινούργια καρτέλα και θα φορτώσει τον χάρτη από το Ιντερνέτ και παράλληλα θα εμφανίσει επάνω του τα Στίγματα των Σταθμών   έτσι απλά αρκετά γρήγορα και χωρίς τα σχετικά λάθη τον Χαρτών που κατασκευάζονται κατά καιρούς (με μεγάλη προσπάθεια και κόπο ) .

---->   Φυσικά πάντα μπορείτε να φορτώσετε και απλούς χάρτες πηγαίνοντας στο μενού Αρχείο ===> Νέο Παράθυρο Χαρτών    και ακόμη μια πρωτοπορία του προγράμματος είναι ότι μπορείτε να ανοίξετε όσους απλούς χάρτες θέλετε ή καλύτερα όσους μπορεί να ανοίξει το PC σας χωρίς να  "" βουλιάξει "" . Εγώ πάντως δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα όταν άνοιξα (χωρίς υπερβολή ) 50 χάρτες !!!!!!!!!

---->   Και να τελειώσω με το μενού Ιδιότητες Προγράμματος με την καρτέλα Language    όπου απλώς μπορείτε να αλλάξετε την γλώσσα .

---->   Στο μενού Επεξεργασία μπορούμε να αλλάξουμε το μέγεθος του Χάρτη ( Zoom In ή Zoom Out ) ή να τον επαναφέρουμε στην αρχική του μορφή (ακόμα και σε Χάρτες που η μορφή τους είναι BMP ή GIF , αλλά μετά από ένα όριο είναι φυσιολογικό ο Χάρτης "" να χαλάει "" ).

 

---->   Από το μενού Προβολή μπορούμε να επιλέξουμε να φαίνονται ή να μην φαίνονται διάφορες καρτέλες και εργαλεία του προγράμματος όπως εμείς επιθυμούμε .

---->   Μπορούμε να επιλέξουμε Ζωγράφισε Περιοχή Κάλυψης και τότε θα δούμε επάνω στο χάρτη μας την κάλυψη που έχει κάθε DIGI   .

---->   Εάν θέλουμε να στείλουμε ή να δούμε μηνύματα επιλέγουμε την καρτέλα MSG  .

---->   Από το μενού Μηνύματα μπορούμε να κάνουμε κάποιες παραμετροποιήσεις όπως : εάν θέλουμε να βλέπουμε μόνο τα δικά μας μηνύματα , εάν θέλουμε να βλέπουμε μόνο τα BLN και εάν θέλουμε να τα βλέπουμε όλα .

---->   Στο μενού Ρυθμίσεις ====> Συναγερμοί    μπορούμε να ορίσουμε για έναν ή περισσότερους Σταθμούς όταν εμφανίζονται ή εξαφανίζονται , το πρόγραμμα να μας ειδοποιεί .

---->   Στο μενού Ενέργειες έχουμε δυνατότητα να κάνουμε χειροκίνητη εκπομπή του Beacon μας ή των στοιχείων του Μετεωρολογικού μας Σταθμού , να κάνουμε ερώτηση στην συχνότητα εάν κάποιος συγκεκριμένος Σταθμός είναι εκεί και εάν τον ακούμε , όπως επίσης να δώσουμε εντολή να μας ενημερώσουν όλοι οι Μετεωρολογικοί Σταθμοί της περιοχής μας με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του καιρού που έχει ο καθένας..........Επίσης μπορούμε να διαγράψουμε όλους τους Σταθμούς .

---->   Επιλέγοντας το μενού Ενέργειες ====> Σύνδεση στο APRS SERVER   εμφανίζετε η καρτέλα ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΗ . Εδώ επιλέγουμε με ποιον Server θέλουμε να ενωθούμε (πχ 195.251.211.80:1313 ;Greek APRS server SV calls only ) και πατάμε ΟΚ και το πρόγραμμα συνδέεται στο Ιντερνέτ σε όποιον Server έχετε επιλέξει εσείς . Εάν θέλετε όταν ανοίγετε το πρόγραμμα κατευθείαν από μόνο του να πηγαίνει και να ενώνετε στον Server που έχετε επιλέξει εσείς απλώς τσεκάρετε την επιλογή Σύνδεση στον APRS SERVER κατά την εκκίνηση .

---->   Επίσης μπορείτε να βρείτε την καρτέλα Stations   όπου μπορείτε να πάρετε μια λίστα με όλους τους Σταθμούς που έχετε ακούσει από τον Ασύρματο ή έχετε κατεβάσει από το Ιντερνέτ . Κάνοντας διπλό κλικ επάνω στον σταθμό παίρνετε την καρτέλα του όπου εμφανίζονται όλες οι πληροφορίες του Σταθμού .

---->   Επίσης μπορείτε να επιλέξετε την καρτέλα DXCluster και να παρακολουθήσετε Cluster . ( Στην Θεσσαλονίκη εκπέμπεται στην ίδια συχνότητα με το APRS , αλλά μόνο στα 9k6 kbs στην συχνότητα 438,100 MHz. , λόγο πολλών Σταθμών που βρίσκονται πια στην μπάντα τον VHF και δεν υπάρχει πια "" ΧΟΡΟΣ "" για αυτό ) .

Κλείνοντας να ευχαριστήσω για μια ακόμα φορά την αξιέπαινη προσπάθεια του φίλου και συνάδελφου αλλά και "" ΕΛΛΗΝΑ !!!!!!!!"" SV2AGW κατά κόσμο Ρωσσόπουλο Γιώργο για την όλη προσπάθεια του να κάνει το χόμπι μας καλύτερο , ομορφότερο και "" ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΕΡΟ!!!!!!!! "" . Να ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ και να έχεις την δύναμη να βοηθάς τους ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ .

Να είστε όλοι καλά ....................

73 de SV2BZQ

Φολτόπουλος Γιώργος .